Зеленски недоволства: Реалността е друга. Не става въпрос за 10, 15 танка

218
Кадър: Facebook/Володимир Зеленски

Володимир Зеленски благодари за помощта от Германия, която официално реши да изпрати танкове за борба срещу руската инвазия като се разрешава се и износа на такива танкове за Украйна от трети страни. Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски  подчерта, че е необходимо да се направи повече.

“Искрено съм благодарен на Olaf Scholz и на всички наши приятели в Германия“, написа в своя личен профил във “Фейсбук“ украинския лидер. Първите танкове „Леопард“ от Германия може да пристигнат в Украйна след около три месеца. Това съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус след заседание на комисията по отбрана на Бундестага в Берлин.

Съединените щати пък обмислят да доставят своите бойни танкове „Ейбрамс“ на Киев. Изпращането на американски танкове в Украйна ще бъде „поредната явна провокация“ срещу Русия, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

„В последните дни много се говори за танкове, за модерни танкове, от които ние имаме нужда. Важно е да се види реалността – не става въпрос за 5, 10 или 15 танка. Необходими са ни много повечеВсеки ден ние правим всичко по силите ни, за да запълним дефицита и аз съм благодарен на всички, които помагат. И все пак – обсъжданията трябва да завършат с решения. Решения, които наистина да засилят отбраната ни срещу терористите. Съюзниците разполагат с необходимия брой танкове“, заяви Зеленски.

Междувременно Руското посолство в Германия заяви, че решението за изпращане на танкове в Украйна ще доведе до ново изостряне конфликта. От мисията коментираха още, че Берлин пренебрегва „историческата си отговорност към Русия“, произтичаща от нацистките престъпления през Втората световна война.