Ето какъв иновативен датчик започва да навлиза в класните стаи у нас (ВИДЕО)

135
Снимка: Pixabay

Става въпрос за датчици, които ще следят за качеството на въздуха в класните стаи в България. Методът е иновативен, а първите устройства вече са монтирани в три училища и една детска градина в град Русе. Планира се такива датчици да се поставят и в други училища в останалите области у нас.

Кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ започна от дунавския град и предстои да се реализира в цялата страна.

130 датчици за замерване на качеството на въздуха са поставени във въпросните 3 училища и 1 детска градина.

Какво измерват сензорите, предпазват ли децата от вируси и какви са рисковете при установени отклонения от нормите за въздуха в класните стаи? На тези въпроси отговори Христо Атанасов.

Инициаторът на кампанията Христо Атанасов, заяви, че измерваните показатели от датчиците са следните: температура, влажност и нива на въглеродния диоксид. Това са основните показатели за т. нар. микроклимат на помещението. Те показват какво е състоянието на въздуха, като ако например нивата на въглеродния диоксид са твърде високи, това показва, че няма достатъчно кислород в помещението и въздухът е застоял, което спомага за разпространение на вируси, всички видове грип, ковид. Това разказва Христо Атанасов пред Нова телевизия.

По публикацията работи: Пламена Сутева