Абсурден случай: Как български туристи станаха пленници на мексиканските власти?

66
Кадър: Vbox7/Здравей България

Наши сънародници се озоваха в плен на властите на Мексико. Това се случва на летището в Канкун, Мексико, където отишли като туристи. Една от задържаните на летището разказва, че първоначално на границата снимали паспортите с личен мобилен телефон. След това българите били заключени в помещения, без никакво обяснение.

Български туристи бяха задържани на летището в Канкун, Мексико, където пристигнали на почивка. Те били затворени в килии, където прекарали пет дни.

„На 9 януари, след кацане на аерогарата минахме проверка, но паспортите ни бяха снимани с личен телефон. След интервю ни поканиха в офис, където отказаха да ни върнат документите и ни казаха да предадем телефоните си. След това бяхме разделени от мъжете и ни заключиха в отделни помещения”, разказа в ефира на Нова телевизия Елена Параскова.

По думите ѝ властите в Мексико не дали обяснение за действията си.

„Още с пристигането казах, че съм бременна. Бяхме подготвени за топло време и бяхме по-леко облечени. Стаята, в която ни затвориха беше облицована с камъни и беше много студено. Помолих за нещо по-топло, с което да се завия, но ми дадоха фолио за хипотермия, за да се стопля. Имаше и проблем с водата. Пет дни ни носиха пликчета, в които имаше вода с лимон и захар”, заяви друга потърпевша.

Сънародниците ни подчертаха, че с тях е имало и задържани туристи от други националности. Те заявиха, че им е било отказано каквото и да било обаждане, за да се свържат с турператора, от който са закупили почивката. За проблема се разбира, след като от хотела се свързали с туристическата агенция, която сигнализирал на роднините. Служителка на консулството ни в Мексико упорито ги е издирвала три дни, но са ѝ отказвали достъп до задържаните.

„Имаме информация за общо 27 българи, които са били задържани е Мексико”, потвърди в студиото на „Здравей, България” Румяна Балтова от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти.

По публикацията работи: Пламена Сутева