Учени със сензационно откритие за мумия на тийнейджър от преди 2300 години (СНИМКИ)

blank
Снимка: Тwitter/ @NarudaaArnaud

Учени са сканирали дигитално мумията на тийнейджър, починал преди 2300 години, научавайки важни нови подробности за него. Компютърната томография е използвана, за да се избегне разопаковането на останките. Момчето явно е било от богато семейство, тъй като по тялото му е имало 49 амулета, повечето от които златни, а някои обсипани със скъпоценни камъни.

 

Вярвало се е, че талисманите защитават тялото и му дават сила в задгробния живот. По костите и липсващите мъдреци учените определят възрастта, на която е починало детето – то е било на 14 или 15 години. Експертите установиха, че момчето не е било обрязано. Поради това изследователите приемат, че той не е египтянин, тъй като момчетата в древен Египет са били подлагани на тази процедура преди да навърши 13 години, пишат от The Gardian.

Момчето е погребано със сандали. Вероятно се предполага, че той ще излезе в отвъдното с такива обувки.

Мумията е известна като „златното момче“. Намерена е през 1916 г. в гробище, използвано от 332 до 30 г. пр.н.е. в Наг ел-Хасай в Южен Египет. Оттогава останките се съхраняват в мазе в Египетския музей в Кайро и не са изследвани обстойно.

По публикацията работи: Велислава Велева