Възможно е да закрият единствения общински родилен дом в Пловдив

bebe_maika_ruka
Снимка: Pixabay

Единственият общински родилен дом в Пловдив е изправен пред заплахата да бъде закрит. Това ще се случи ако не бъде осигурено финансиране. В окаяно състояние са двете операционни, родилна и предродилна зала. Това споделят от болницата. По думите на завеждащия гинекологичното отделение, апаратурата е от СССР.

Според д-р Михаил Фадул, завеждащ гинекологичното отделение, се работи със стара апаратура в операционната, затова има нужда от ремонт. „Още от СССР са апаратурата“. В родилната зала е нужно легло, както и ремонт на двете операционни зали. Правени са само козметични ремонти за 40 години. Ражданията варират между 300-350 на година и около 900 души минават на преглед, предава NovaNews.

Управителят Мария Горева сподели, че основните помещения са в амортизирано състояние. „Трябва да се поставят нови антибактериални мазилки и под, както и окачени тавани с операционни двураменни лампи. Лапароскоп нямаме. По прогнозни проучвания ремонтът ще струва около 350 000 лева без ДДС. Около 820 000 лева ще струва апаратурата. Нямаме възможност да поемем такъв основен ремонт и апаратура“, обясни тя.

Д-р Калин Калинов, директор на дирекция „Здравеопазване“ към община Пловдив уточни, че средства могат да се намерят, но липсата на държавен бюджет влияе и на общинския. „Допреди години родилният дом беше от емблемите на Пловдив. В момента ремонтите са на парче, защото нямаше цялостна стратегия допреди 2 години. Не би трябвало да има проблем да се осигурят средства, но трябва да се приключи с негативните процеси като текучеството на кадри. Възстановянето на авторитета на родилния дом трябва да е приоритет, търсим средства“, посочи той.

По публикацията работи: Пламена Сутева