8-годишно момиче се отказа от наследство от 61 млн. долара, за да стане монахиня (ВИДЕО)

277
Колаж: "Нова Вест"

Невероятният случай е от Индия. Малката Деванши, която е на крехката възраст от 8 години, е поела по пътя на стара религия, наречена джайнизъм. Момичето е наследница на бизнес с диаманти и на 61 милиона долара, но въпреки това решава да се откаже от светския живот и да живее в спартански условия.

8-годишната Деванши Сангви можеше да порасне и да управлява бизнес с диаманти за милиони долари. Въпреки това момичето, което е дъщеря на богат индийски търговец на диаманти, сега води спартански живот – облечена е в груби бели сарита, боса и обикаля от врата на врата, за да търси милостиня, пише Би Би Си.

Миналата седмица Деванши, по-голямата от двете дъщери на Данеш и Ами Сангви, се отрече от света и стана монахиня, следвайки една от най-старите религии в света.

Сангхвитите са сред 4,5 милиона джайнисти, които следват джайнизма – една от най-старите религии в света, възникнала в Индия преди повече от 2500 години.

Учени теърдят, че броят на джайнистите, които са се отказват от материалния свят, нараства бързо през годините, въпреки че случаите, включващи деца на възраст като Деванши, са необичайни.

Церемонията миналата сряда в град Сурат в западния щат Гуджарат, където Деванши положи „дикша“ – обет за отричане – в присъствието на висши джайнистки монаси, беше наблюдавана от десетки хиляди хора.

Придружена от родителите си, малката Деванши, пристигна на мястото на събитието в района на Весу в града, украсена със скъпоценни камъни и облечена в фина коприна. На главата й имаше корона, обсипана с диаманти.

След церемонията тя стоеше с други монахини, облечена в бяло сари, което също покриваше бръснатата й глава. От този момент нататък домът на Деванши е в Упашрая – манастир, където живеят джайнистки монаси и монахини.

„Тя вече не може да стои вкъщи, родителите й вече не са нейни родители, сега тя е Садхви (монахиня)“, казва Кирти Шах, установен в Сурат търговец на диаманти, който е приятел на семейството и също местен Бхаратия Джаната Партиен политик.

„Животът на една джайнистка монахиня е наистина суров. Сега тя ще трябва да ходи пеша навсякъде, няма право да ползва никакъв транспорт, ще спи на бял чаршаф на пода и не може да яде след залез слънце“, добави той.

Сангхвис принадлежат към единствената джайнистка секта, която приема деца монаси – другите три допускат само възрастни.

Известно е, че родителите на Деванши са „изключително религиозни“ и индийските медии цитират приятели на семейството, които казват, че момичето е „склонно към духовен живот откакто е малко дете“.

„Деванши никога не е гледала телевизия, филми. Никога не е ходила в молове и ресторанти“, пише Times of India.

„От малка Деванши се моли по три пъти на ден и дори изпълнява пост на двегодишна възраст“, добавя вестникът.

Въпреки че има подкрепа от джайнистката общност за практиката, отказът на Деванши доведе до дебат, като мнозина се питаха защо семейството не може да изчака тя да достигне зряла възраст, преди да направи толкова важен избор от нейно име.

Г-н Шах, който беше поканен на церемонията по дикша, но остана настрана, защото идеята за дете, което се отказва от света, го кара да се чувства неудобно, настоя, че „нито една религия не трябва да позволява на децата да стават монаси“.

„Тя е дете, какво разбира тя от всичко това? попита той. „Децата дори не могат да решат какво да учат в колежа, докато не навършат 16 години. Как могат да вземат решение за нещо, което ще повлияе на целия им живот?“, пита той.

Г-н Шах казва, че правителството трябва да се намеси и да спре тази практика децата да се отказват от света.

Активисти казват, че правата на Деванши са били нарушени. На онези, които казват, че детето става аскет „по собствена воля“, проф. Мехта посочва, че „съгласието на детето не е съгласие по закон“.

Превод и редакция: Пламена Сутева