3 опасности, свързани със студеното време, които непременно трябва да обясните на децата си

116
Снимка: Pixabay

Повечето възрастни не са очаровани от студеното зимно време, но за децата то може да е доста вълнуващо. Например, често деца биват привлечени от заледени водни басейни, като не подозират какви рискове могат да крият те. В статията са описани три неща, които всеки родител трябва да знае и да обясни на детето си с идването на студеното време.

Снегът и ледът може и да изглеждат красиви на пръв поглед, но те и лютият студ могат да бъдат много опасни, пише Independent. Нейтън Дейвис, ръководител на политиката в Кралското дружество за предотвратяване на злополуки във Великобритания, казва, че трагедия с 4 деца, пропаднали в ледено езеро, е подействала като „тържествено напомняне“ да се говори с децата за опасностите, които съществуват в студеното време.

Ето някои от тези опасности, които трябва да знаете:

1. Замръзнали езера

Децата често са привлечени от заледени езера, без да усещат опасността, която дебне под привидно твърдата, но често изключително крехка замръзнала повърхност.

„Ледът може да бъде завладяващ за децата – зловещият звук на камъни, прескачащи по повърхността, и пукането, когато кракът ви пробие леда на локвата“, казва Катрина Филипс, главен изпълнителен директор на Child Accident Prevention Trust (capt.org.uk ). „Но езера и други заледени водни повърхности не са място за игра с лед. Може да е изкушаващо да тествате леда по краищата, но е лесно да паднете в ледена вода, която бързо причинява хипотермия.

Дейвис предупреждава, че докато ледът на езерото може да изглежда твърд от повърхността и около краищата, е малко вероятно да издържи тежестта на човек по цялата повърхност. „Призоваваме всички да са наясно с опасностите и да не отиват в замръзнали водни басейни.“

Шокът със студена вода води до затваряне на кръвоносните съдове в кожата, което увеличава съпротивлението на кръвния поток и сърдечната честота.

Дейвис обяснява: „След като започнете да изпадате в шок от студена вода, способността ви да плувате ще бъде сериозно засегната, драматично повишавайки риска от сърдечен арест и удавяне.“

2. Хипотермия

Хипотермията е опасно спадане на телесната температура и е спешно медицинско състояние, което трябва да се лекува в болница, ако падне под 35 градуса C, предупреждава NHS.

Д-р Стюарт Сандърс, личен лекар в The London General Practice (thelondongeneralpractice.com), казва, че нормалната вътрешна температура на детето е около 37 градуса, но ако падне под това, то ще започне да се чувства студено и може да започне да трепери при опит да стане по-топло. Но ако има продължително излагане на ниски температури, някои може да получат хипотермия.

„Тогава тялото им губи топлина по-бързо, отколкото я произвежда, което води до изключително ниско падане на телесната температура“, казва той. „Това също може да повлияе на тяхното когнитивно представяне, карайки ги да се чувстват сънливи и объркани и да предизвика чувство на слабост и изключителна умора.“

Той казва, че малките деца и особено бебетата са най-уязвими към хипотермия и родителите трябва да се уверят, че са добре увити навън в пластове дрехи, включително шапка и ръкавици. И той предупреждава, че когато е ветровито, външното покритие на детето трябва да е ветроустойчиво, защото вятърът и студът създават това, което е известно като фактор на прохлада, където усещането за студ е подчертано и хипотермията е по-вероятно.

3. Измръзване

Измръзването уврежда кожата и тъканите, когато са изложени на температури на замръзване, обикновено под -0,55C, според NHS.

Сандърс обяснява, че измръзването е отговорът на тялото на студа, при който притока на кръв към жизненоважните органи се увеличава, но кръвоносните съдове се стесняват и притока на кръв към крайниците се забавя. Симптомите може първоначално да включват изтръпване и болка или изтръпване в засегнатите области, последвани от усещане за твърдост и замръзване, а след това почервеняване и образуване на мехури, когато се размразят. Ако излагането на екстремен студ продължи, областта става бяла или синя и тъканта умира.

Превод и редакция: Пламена Сутева