Кога отиваме на избори? ЦИК и Румен Радев решават в момента (ВИДЕО)

48
Кадър: БНТ

Започна работната среща между българския държавен глава Румен Радев и представители на ръководството на ЦИК. Тя се провежда на „Дондуков“. Това се случва само няколко часа, след като президентът получи папката с неизпълнения трети мандат от БСП. Прогнозите до момента са, че вотът трябва да се проведе или на 26 март, или на 2 април.

Президентът заяви, че на срещата ще бъдат обсъдени най-вече организационно-техническата подготовка. По информация на печатницата на БНБ има срок от 50 календарни дни като количество от 50 хил. ролки Камелия Ненкова – председател на ЦИК.

„По отношение на сроковете за доставка беше посочено, че хартията вече е поръчана като най-ранната доставка може да се определи 27 февруари – 5 март. Оттам нататък се посочва, че за разролването на тази хартия са необходими 50 календарни дни. Те са свързани със заявените от нас 30 000 ролки, но мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество. И количество от порядъка на 15 – 20 хиляди ролки биха позволили да има във всяка машина по една ролка и една резервна“допълни още тя. По нейните думи датата 26 март е рискова дата, но ако говорим за следващата дата – 2 април е по-подходяща с огледа на доставката на хартията. Доставката на машините за гласуване