Извънредно изслушват ЦИК в НС: Ще има ли достатъчно хартия за изборите?

38
Кадър: БНТ

Изслушват председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в Народното събрание. Тя ще бъде изслушана във връзка с подготовката за предстоящите парламентарни избори. Съобщават се и резултатите от тестовете за гласуването с хартиена бюлетина.

Предложението е на ГЕРБ, след като стана ясно, че от дневния ред отпада изслушването на министъра на външните работи Николай Милков във връзка с поредния случай на посегателство в Република Северна Македония.

В рамките на вчерашния ден е направен експеримент с гласуване с три вида хартия за машини за гласуване. И при трите теста гласуването е минало гладко, така че от ЦИК смятат, че и трите вида, предлагани от БНБ ще свършат работа.

По думите на Камелия Нейков ЦИК има готовност да произведе избори на 2 април. Тя посочи това пред депутатите в НС.

„По отношение на сроковете за доставка беше посочено, че хартията вече е поръчана като най-ранната доставка може да се определи 27 февруари – 5 март. Оттам нататък се посочва, че за разролването на тази хартия са необходими 50 календарни дни. Те са свързани със заявените от нас 30 000 ролки, но мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество. И количество от порядъка на 15 – 20 хиляди ролки биха позволили да има във всяка машина по една ролка и една резервна.

„За евентуална дата 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия, но през април, 2-ри април, ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да обезпечи процеса така, както е предвидено в Изборния кодекс и тази хартия ще отговаря на изискванията, предложени в закона“, заяви Камелия Нейкова от парламентарната трибуна.

По думите на Нейкова хартията е почти същата като тази от изборите на 2 октомври 2022 година. Поискани са различни варианти на визия, така, че прозрачността да бъде незначителна, каза още тя.