Добро решение ли е да пием кафе на празен стомах? Коментар на американски гастроентеролог

204
Снимка:Pixabay

Експерти оцениха ефектите от пиенето на кафе на празен стомах. Заявявайки, че червата могат да се адаптират, експертите обърнаха внимание на някои точки, които трябва да се вземат предвид ако често си позволяваме кафе на гладен стомах.

Гастроентеролог в Масачузетската обща болница, д-р. Триша Пасрича разказа пред The ​​New York Times за възможните вреди от кафето на празен стомах. Отбелязвайки, че много хора започват деня си с чаша кафе сутрин, Пасрича каза, че идеята, че пиенето на кафе без ядене в социалните медии може да увреди червата и да допринесе за други заболявания като подуване на корема, акне, косопад, тревожност, щитовидна жлеза проблеми или болезнени менструални периоди придоби популярност, както и съмнения. Член на борда на Американската гастроентерологична асоциация д-р. Ким Барет каза, че изследователите са изследвали ползите и вредите от пиенето на кафе от 70-те години на миналия век, особено тези, свързани с червата. От друга страна е отбелязано, че стомахът е устойчив на всякакви дразнители, включително кафето.

Ръководителят на вътрешните болести в Медицинския център на университета Бейлър в Далас, д-р. Байрън Крайър, от друга страна, каза, че е добре известно, че дразнители като алкохол, цигарен дим и някои нестероидни противовъзпалителни лекарства променят естествените защитни механизми на нашия стомах и увреждат вътрешната му повърхност.

Докато някои дразнители могат да направят стомаха по-уязвим към киселини и образуване на язви, множество големи проучвания са установили, че това не е така за кафето. Например; Проучване от 2013 г. на повече от 8000 души, живеещи в Япония, не откри значима връзка между консумацията на кафе и образуването на язви в стомаха или червата, дори сред тези, които пият три или повече чаши на ден. 

Кафето обаче има ефект върху червата – то може да ускори дебелото черво, да предизвика движение на червата и да увеличи производството на киселина в стомаха. Извън червата, кофеинът от кафето е добре известно, че увеличава сърдечната честота и кръвно налягане. Кафето може да се използва преди лягане. Пиенето твърде близо може да наруши съня, но тези промени са временни.“ Известно е, че кафето предизвиква производството на стомашна киселина; обаче, ако има храна в стомаха или пиене на кафе с мляко или сметана, това помага да се създаде буфер, който помага за неутрализирането на тази киселина. д-р Барет каза, че пиенето на кафе преди хранене може да понижи pH на стомаха повече, отколкото пиенето му с мляко или храна, особено ако кафето е обикновено. Освен това няколко проучвания показват, че кафето може да отпусне и да отвори сфинктера, който свързва хранопровода със стомаха, което хипотетично би могло да позволи на киселината от стомаха да отскочи по-лесно в хранопровода и да причини неприятни симптоми на киселини.

Превод и редакция: Велислава Велева