Асен Василев за Северна Македония: Няма да влязат в ЕС, докато не бъдат защитени българите там

58

Асен Василев от „Продължаваме Промяната“ каза пред журналисти, че РСМ няма да бъде допусната в ЕС, докато не се осигури сигурност и защита на българите в съседната държава. Асен Василев заяви това на фона на случилия се побой над нашия съгражданин Християн Пендиков в Охрид, РСМ преди дни.

„За първи път външният министър на Македония дойде в България и се извини за това, което се случва“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред журналисти.

„В момента лостовете на цялата европейска дипломация са в ръцете на нашите дипломати. И ние трябва да покажем, че това не е само проблем между България и Македония, а е проблем на целия Европейски съюз и да използваме всички възможности, които са ни дадени, за да употребим цялата сила на ЕС и да принудим Македония да спазва човешките права на българските граждани там“, заяви той.

„Македония не е започнала преговори за членство в ЕС и няма да започне, докато България и Европа не се уверят, че българските граждани там не са защитени добре“, каза още Асен Василев.