Канцлерът на Австрия с обещание за подкрепа. България да получи 2 млрд. евро за границата (ВИДЕО)

67
Кадър: Новините на Нова

Федералният канцлер на Република Австрия Карл Нехамер пристигна на Летище Пловдив. Той бе посрещнат от президента Румен Радев, по чиято покана е у нас. В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер – федерален министър на вътрешните работи на Австрия. Радев подчерта, че за справяне с ситуацията по границата, България е предприела бързи мерки, свързани с организацията на охраната на границата и че се инсталират нови технически системи.

“Искам ясно да заявя, че сме изправени през нощна добре организирана международна мрежа за трафик на мигранти“, каза още Радев пред федералния канцлер на Австрия.

В българската делегация са служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. “Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме.“, това заяви президентът Румен Радев, след като инспектира границата заедно с австрийския канцлер Карл Нехамер, който пристигна на работно посещение у нас.

По думите на държавния глава през изминалата година натискът към границата ни е нараснал рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. „В рамките на само 4 месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция и поетият ангажимент от страна на Анкара да охранява по-стриктно границата от турска страна“. “Организираната престъпна мрежа за трафик на мигранти има центрове и клонове в различни държави на ЕС. И немалко от заловените на наша територия трафиканти са граждани на държави членки на ЕС”, каза още държавния глава.

„Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия, затова сме изключително благодарни на усилията, които българската страна полага, за да защитава тази граница. Но благодарността само не е достатъчна. Трябва да има активни действия по осъществяването на това партньорство”, подчерта от своя страна австрийският канцлер.