Полезни изобретения, които използваме в ежедневието си са дело на NASA

55
Колаж: Нова Вест

NASA е правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания на САЩ. Създадена е през 1958 г. Там работят най-светлите умове на нашето време, които постоянно надскачат човешките възможности. Има редица предмети, които са създадени именно от агенцията и които използваме доста често.

Ако погледът на хората от NASA е всякога отправен към космоса, то множество ежедневни изобретения дължим на организацията.

Вижте кои предмети от всекидневния живот са създадени от NASA:

  1. Ръчна прахосмукачка: Още през 70-те години на миналия век NASAсе нуждае от машина, която да взема проби от праха на Луната. Имаха нужда от лек дизайн, със собствена батерия. Именно така се появява ръчната прахосмукачка, която се превръща в абсолютен хит.

2. Системи за навигация: Благодарение на NASA, разполагаме с прецизни системи за навигация, който ни спасяват в множество ситуации

3. Спортните облекла: Спортните облекла са изработени от материали с технология за охлаждаща система, която първоначално е изобретена, за да предпази астронавтите от негостоприемната среда на космоса

4. Термометри за уши: Използвани от родители на болни бебета и малки деца, тези термометри имат инфрачервена анатомична технология, изобретена от НАСА.

5. Незамъглаващо покритие на очилата: За да предотврати замъгляването на прозорците на космически кораб, НАСА разработва незамъгляващо покритие за стъкло, което по-късно е лицензирано от различни компании.

6. Инсулинова помпа: Хората с диабет могат да благодарят на НАСА. Те създават инсулиновата помпа, която следи нивата на кръвната захар  и изпраща сигнали за освобождаване на инсулин в тялото, когато е необходимо.

7. Лиофилизирана храна: Лиофилизацията или сублимационното сушене е процес на дехидратация, обичайно използван за съхраняването на развалящи се продукти или за пакетирането им във вид, удобен за транспортиране. Този процес се оказва полезен в във всекидневния живот.

8. Ледоустойчиви самолети: Благодарение на термоелектрическа система за размразяване, наречена „Thermawing“, разработена от НАСА, можем безопасно да летим през условия на замръзване.

По публикацията работи: Велислава Велева