Ваня Григорова предложи какво да се случи с компенсациите за бизнеса, тъй като имало спекула

99
Кадър: Vbox7/Здравей България

Икономическият съветник Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” смята, че високите цени на крайните продукти са спекула. По тази причина тя отправи апел към властите. Тя поиска, в случай, че бизнесът не бъде накаран да смъкне цените до нормални нива, да му бъдат спрени компенсациите и пренасочени към крайните потребители.

Нормалната реакция на бизнеса след намаляването на цените на тока е да се намалят и цените на стоките и услугите. Надявам се да има намаление. Това заяви Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България в ефира на Нова телевизия.

„Част от бизнеса може да си позволи намаляване на цените и вдигане на възнагражденията. Голяма част от високите цени на крайни продукти нямат обяснение – това е чиста спекула”, смята икономическият съветник Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Тя апелира управляващите, ако не успеят да накарат бизнеса, и особено прекупвачите, да нормализират цените, то да помислят компенсациите, които се дават на бизнеса, да се насочат към крайните потребители.

На въпрос относно това има ли среда бизнесът да намали цените, тя е убедена: „Имаше условия да не се увеличават толкова цените. Причините за увеличение бяха много през миналата година, но спекулата е огромна.”

„Не съм съгласен за твърденията за спекула. Не наблюдаваме повишаване само в една група стоки и услуги, а общо на пазара. Имаме фундаментална причина за поскъпването – това е цената на енергоносителите и горивата, които са част от разходите на всеки бизнес“, допълни Иванов.

Иванов поясни, че още в средата на 2021 г. е започнал ръст на цените при производителите: „Този ръст, в началото на 2022 г., достигна до 40% и към средата мина 48%. Той се прехвърли на крайните продукти в по-малка степен. Тоест, повишаването на цените е очаквано, а причините са обективни.“

По публикацията работи: Пламена Сутева