Какви са ползите от хапването на лук

185

Според специалисти консумацията на лук може да помогне за поддържането на костите силни и здрави. Костната маса представлява жива тъкан, която има свойството да се разрушава.

Експертът отбелязва още, че лукът е пребиотична храна, както и чесънът, бобовите растения, фурмите и други, предаде Дарик.

Пребиотиците са отговорни за лекото окисляване на чревната среда, което спомага за лесното усвояване на калция. Лукът допринася за поддържането на костите здрави и по други начини, например чрез производството на късоверижни мастни киселини (SCFA). Въпросните киселини помагат за регулирането на производството на остеокласти – клетки, които нормално разрушават костното вещество.

Меган Роси напомня още, че лукът съдържа кверцетин и кемпферол – две съединения от растителен произход, които помагат за стимулиране на остеобластите – клетките, отговорни за образуването на нова костна маса.