България

28 професионални гимназии в България стават центрове за високи постижения

Средства, за да бъдат модернизирани и оборудвани със съответната техника, ще получат 28 професионални гимназии в цялата страна. По този начин те ще се  превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. 

28-те професионалните гимназии ще бъдат оборудвани със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в рамките на Процедура „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“. Подкрепени ще бъдат дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и ремонт, реконструкция, основно обновяване на училищна образователна среда. Общият бюджет е 96 960 000 лева с ДДС, като максималното финансиране за един център е 3 462 857 лева с ДДС.

Обявяването на процедурата се очаква през февруари, а изпълнението на дейностите по нея ще стартира през юни – юли 2023 г. Определените от МОН 28 професионални гимназии (по една във всяка област в страната) са преминали през комплексна оценка по критерии, отнасящи се до спецификите на училището, адаптивността им към настъпващи промени, финансов капацитет, капацитет на училището да отговори на нуждите на региона от кадри, възможности за установяване на партньорства и работа в мрежи и др. Като центрове за високи постижения те ще допринесат за повишаване на регионалната конкурентоспособност и ще работят въз основа на партньорства между професионални училища, университети, компании, местни власти и други образователни институции.

Отделно Центровете за високи постижения ще бъдат подкрепени от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) по Програма „Образование“ 2021-2027 (ПО). Ще бъде осигурено модерно и иновативно образование и обучение за професиите и уменията, необходими на регионалния пазар на труда. Ще се осигури и кратък период на преход от училище към работа. Ще се осигури повишаване квалификация на учители и преподаватели в партньорство с бизнеса и с фокус дигитализация и зелени технологии. Планираният общ бюджет на тази процедура е 71 359 263 лв. Очаква се процедурата да бъде обявена в началото на 2025 г.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Венета Николова

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 дни
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 2 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 2 седмици