Според проучване: Хората, които пият алкохол повече от веднъж седмично, са изложени на по-висок риск от пристрастяване към Интернет, игри и фитнес.

193

Ако се наслаждавате на няколко чаши вино повече от веднъж седмично, най-вероятно притежавате пристрастяваща личност.

Това твърди изследване, за което съобщават от Daily Mail.

Пристрастяваща личност означава, че за вас би било по-лесно да развиете зависимост към неща като интернет, видео игри или упражнения, отколкото някой, който не пие алкохол толкова редовно.

Изследователи от университета Semmelweis в Унгария идентифицираха няколко гена, всеки от които предизвиква множество пристрастяващи поведения, включително употребата на наркотични вещества.

Техните открития не само предполагат, че различните пристрастявания са свързани, но и че някои от нас са по-податливи на тях, поради генетични причини.

Много проучвания свързват пристрастеността към алкохола, наркотиците и хазарта с генетиката и се стремят да идентифицират вариантите, отговорни за това.

Авторите на новото проучване казват обаче, че всяко от тях свързва един специфичен тип пристрастяване към генетични варианти.

Д-р Csaba Barta казва: „По-рано е доказано, че съществува силно генетично влияние в случай на различни зависимости.

„Наследствеността, която е мярката за генетичния принос към дадена черта, се оценява на между 50 и 70 процента за пристрастяванията, а останалото е въздействие на околната среда.

„Въпреки това, специфичните генетични варианти и техните невробиологични роли в пристрастяването не са толкова добре известни.“

Тяхната работа, публикувана в Journal of Personalized Medicine, изследва генетичните асоциации за голямо разнообразие от пристрастявания към вещества и не-вещества.

Изследователите набират над 3000 възрастни от гимназии, колежи и университети в Унгария, за да предоставят ДНК проба и да попълнят въпросник.

Въпросите изследват тяхната консумация на алкохол, навици за пушене и употреба на наркотици, както и ангажираност с потенциално пристрастяващи дейности, които не включват вещества.

Те включват игри, хазарт, използване на социални медии, упражнения, подстригване на косата и хранене.

Събраните данни вече са използвани като част от други публикувани проучвания, които показват асоциации между зависимостите, но не ги свързват със специфични гени.

Също така се посочва, че употребата на различни видове наркотици през целия живот е по-разпространена при мъжете, но жените са по-склонни да използват успокоителни.

Мъжете също са по-податливи на пристрастяване към хазарта, докато жените са по-засегнати от хранителни разстройства и прекомерна употреба на социални медии.

За това проучване изследователите анализират данните, за да видят дали има някакви връзки между зависимостите и 32 специфични варианта в ДНК на участниците.

Д-р Барта казва: „Намерихме 29 номинално значими асоциации в настоящото проучване и девет от тях останаха значими след статистическа корекция за множество тестове.“

Вижда се, че някои от тези варианти предразполагат носителя към множество пристрастявания, както свързани с вещества, така и не.

Професор Марк Н. Потенца от Медицинския факултет на Йейлския университет каза: „Изследването предоставя подкрепа, че някои генетични фактори може да са отговорни за припокриването, което наблюдавахме преди.“

Бъдещата работа на екипа ще включва търсене на по-фини ефекти, които вариантите имат върху употребата на алкохол и навиците за пушене.

Д-р Zsolt Demetrovics, професор по психология в университета Eötvös Loránd, добавя: „Тези открития могат да допринесат за научните познания за зависимостите, които засягат милиони хора по света.

„Това може да ни доближи до разбирането на припокриването между уязвимостта на различни видове потенциално пристрастяващо поведение.

„Например, уязвимостта към проблемна употреба на алкохол също може да представлява повишен риск от хазарт, използване на видеоигри или пристрастяване към работата. Това може да бъде подходящо съображение и при планиране на лечебни интервенции.“

Превод и редакция: Венета Николова