Нинова на лидерската среща: Пред опасност сме. Парламентарната Република се руши. Очевидно ще има избори (ВИДЕО)

86
Кадър: Facebook/Novini.bg

Бързо приключи лидерската среща в Парламента, инициирана от БСП. На нея се отзоваха Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев – лидерите на ГЕРБ, ДПС и „Български Възход“.

„Ако има желание, ще се намери начин, ако няма желание, ще се намери причина. Предлагаме да търсим начин“, каза Нинова. Тя заяви още, че оценява високо присъствието на лидерите на другите партии на срещата“, заяви в началото на срещата председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тримата отзовали се лидери, заедно с Корнелия Нинова проведоха бърз разговор в рамките на около 30 минути, от който стана ясно, че съгласие не се постига.

„Г-н Борисов, казвате, че имаме един добре работещ парламент. Може би, като количество и бързина на работа и на произведени закони, да. Но според мен това е работещ парламент с плаващи мнозинства и политически нестабилна конструкция. Вие просто не сте в зала, за да видите как понякога за минути трябва да спираме, да прекъсваме, да разговаряме, за да се приеме нещо устойчиво. Това не дава гаранция за хората. Казвате, че колегите от ПП и ДБ отказват да разговарят. Искам да Ви кажа и непубличните заявки от тях. Те желаят разговор, но само с БСП. Ние след днешната среща с вас, ще преценим как да продължим оттук нататък. Те просто не желаят да се явят в този пълен формат, което за мен е изненада, защото си спомням как преди месец призоваваха вас, а сега бягат от разговор“, посочи Нинова.

„Сега сме изправени пред опасност. Парламентарната Република се руши чрез постоянните служебни правителства и едноличното управление на президента заплашва парламентарната Република“, заяви Нинова.

„Поздравявам Ви, че сте тук. И може би това е едно добро начало да върнем правенето на политика, там където й е мястото. В парламента. Каквито и да сме, колкото и да се караме, колкото и да сме различни“, заяви тя.

„Г-н Карадайъ, подкрепяме Ви зад тезата, че съдебната реформа не трябва да е просто битка за кадрова подмяна. Тази реформа е дълбока и съществена“, допълни тя.

„Прав сте, че последиците от кризите ги понасят най-вече домакинствата. Ние направихме каквото можахме. Колеги, нямаме ли бюджет за 2023 г., най-много ще пострадат хората. А очевидно от днешния разговор се вижда, че нямаме подкрепа за съставяне на правителство, тоест отиваме на избори, тоест юни-юли ще оставим държавата без бюджет. Добре. Това е Ваша воля, уважаваме решението на всички партии. Ние просто правим опит като мандатоносител, правим всичко по силите си. Но никой от нас не Ви е говорил за правителство. Ние търсим решение, без да конкретизираме какво да бъде то на този етап. Първо искахме да видим има ли роля за правителство. Очевидно днес спираме още на първата точка. От Вашите изявления и от отсъствието на колегите виждаме, че желание няма. Те искат двустранни срещи и ще видим как ще продължим. Това ще го решим днес. Аз свиквам Изпълнително бюро след тази среща, но Ви благодаря, че дойдохте тук, за да говорим мъдро и спокойно, въпреки различията“, заяви Нинова за финал на срещата.