Министър Димитров обяви кога ще бъдат изплатени забавените плащания на хотелиерите за бежанците

35
Кадър: БНТ

По думите на служебния министър на туризма Илин Димитров първата част от ревизията на програмата е приключила. Той заяви, че всички коректни хотелиери ще получат обещаните парични средства до края на месец януари.

Близо 10 000 украински бежанци са настанени в държавните бази у нас. Първата част от ревизията на програмата е приключила, съобщи в ефира на БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

Тя обхваща периода от март до май 2022, за който хотелиерите получават по 40 лв. на човек на ден. Проверката е установила разминавания в някои места за настаняване. Всички коректни хотелиери ще получат забавените си плащания до края на този месец, увери Димитров.

Сегашният етап на програмата за настаняване на бежанци приключва на 23 февруари. Дали програмата ще бъде продължена, зависи от Националния оперативен щаб, посочи министърът на туризма.

2022 бележи ръст на туризма заради доброто съотношение цена/качество и активната реклама, посочи Димитров. Българите представляват около 60% от туристическия пазар у нас.

Въпреки липсата на сняг по курортите, към момента туроператорите отчитат добър туристически сезон.

По публикацията работи: Пламена Сутева