Български състезатели по спортна гимнастика, живеещи в Англия и САЩ ще се състезават за България (СНИМКА)

107
Снимка: Facebook/ Българска федерация по спортна гимнастика
Състезатели по спортна гимнастика от Англия и САЩ са изявили желание да се състезават за България през 2023 година. Ръководството на “Българската федерация по гимнастика“ и треньорския щаб на мъжкия ни национален отбор тази година ще може да разчита на още една двойка близнаци.
Освен Исус и Христос Маринови се очаква в най-скоро време към тима от Англия да се присъединят братята Йоан и Давид Иванови, както и Кристфър Нгуейра, който живее в САЩ.
Желание да се завърне в държавния тим е проявил и Еди Пенев. През 2013 година бившият национал реши да защитава цветовете на Америка. Тогава като студент на престижния университет „Станфорд“ той завърши девети в многобоя на шампионата на САЩ и спечели злато на халки. Сред силните уреди на Пенев е и земята, като през 2010-а година участва на финал и завърши шести на световното първенство в Ротердам с екипа на България. При жените новото име е Палома Спиридонова, която също живее и тренира зад океана в школата ръководена от майката и бащата на олимпийската и петкратна световна шампионка Нася Люкин . Палома е дъщеря на бившата националка по спортна акробатика Миглена Сипиридонова, която през 1994 година заедно с Николай Николов в Зельона гора (Полша) печели европейската титла. Очаква е от Англия да пристигне Никол Стоименова, пишат от официалната страница във “’Фейсбук“ на Българска федерация по гимнастика.
Националните ни отбори по спортна гимнастика вече са събрани на лагер в Национална база „Раковски“. При мъжете за европейското първенство в Анталия от 11 до 16 април се подготвят Димитър Димитров, Теодор Трифонов, Божидар Златанов, Руслан Делибалтов, Мартин Мишев, Раян Радков и братята Исус и Христос Маринови. В началото на февруари към тима ще се присъедини Йордан Александров, а в средата март и Дейвид Хъдълстоун. За съжаление най-добрата ни състезателка в момента Валентина Георгиева няма да може да вземе участие в първенството на Стария континент, тъй като все още не се е възстановила от претърпяната операция на коляното. За шампионата се готви Виктория Чакова.
Първото голямо състезание за младежите и девойките тази година ще е световното първенство в Анталия от 29 март до 2 април. При младежите тренировки започнаха Цветомир Кочев, Здравко Добрев, Максим Казанджиев, Майкъл Дунев и Даниел Трифонов, а при девойките се подготвят Елена Николова, Никол Соколова, Виктория Венциславова, Диана Георгиева, Калина Тенева, Теодора Боева, Кремена Костова и Наталия Георгиева. Контролните за всички състезатели ще започнат в средата на февруари .
По публикацията работи: Велислава Велева