Проф. Кантарджиев с информация: Има ли защо да се притесняваме от комбинацията от грип и COVID?

105

Според професор Тодор Кантарджиев, положението около комбинираните случаи не е толкова опасно, защото е рядкост. Професорът поясни, че двойната инфекция в България е регистрирана само при деца засега.

Прекъсването на учебния процес заради времето помага за по-малкото разпространение на грипа. Относно топлото време – ако сме навън няма да се заразим. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Имунната система е свързана с температурите. Нещата са така, че не предполагат широко разпространение. Ако на 10 000 души има 200 заразени с грип, то при COVID-19 за 10 000 е 3. Виждате съотношението, каза още Кантарджиев.

По думите му двойната инфекция от грип и COVID-19 е рядкост и не е много опасна. И добави, че в страната ни двойната инфекция се наблюдава при деца.

Краят на януари – февруари ще е пикът на грипа. Ако разгледаме по области – на 10 000 – 400-500 са в област Габрово. В Бургас намаляха. Грипът е нещо много динамично, точно като времето, посочи още той.

Професорът отново призова за носене на маски в лечебните заведения и градския транспорт.

В София няма мерки, но може да се очаква. Междусрочната ваканция ако може малко да се увеличи. Това ще се реши след като видим резултатите за тази седмица, уточни още проф. Кантарджиев.

По публикацията работи: Пламена Сутева