Знаете ли, че съществува специална класация за люти чушки? Тя се нарича „Скала на Сковил“ и оценява нивото на активното вещество в лютите чушлета, както и колко вода е необходима, за да се неутрализира лютото в тях. Резултатите варират от 0 до 1 641 183 топлинни единици по Сковил (SHU). Най-високата оценка е за сорта „Каролински жътвар” – най-лютата чушка на земята.
Какво представляват лютите чушки? Лютите чушки (Capsicum annuum) са плодовете на растението Capsicum, което е характерно с лютивия си вкус. Капсаицинът е основното биоактивно растително съединение в тях, на което се дължи и уникалният им остър вкус, а също и много от ползите им за здравето.
Какво трябва да знаем за хранителния им състав ?
Лютите чушки са богати на различни витамини и минерали, но обикновено се консумират в малки количества, така че не допринасят значително за дневния прием на микроелементи.
Те са богати на антиоксидантни растителни съединения, които са свързани с различни ползи за здравето. Най-забележителен е капсаицинът, който е отговорен за острия им лют вкус.
Съдържат:
Подобряват здравето на храносмилателната система и метаболизма:
Едно от най-големите предимства на капсаицина е приносът му за здравето на червата и загубата на тегло. На второ място, люти чушки, особено под формата на прах, са богати на антиоксиданти и други съединения.
Когато са в умерени количества, консултирани със специалист, те могат да успокоят други храносмилателни проблеми, като разстроен стомах, чревни газове, диария и спазми. Постигат това, защото стимулират стомашните сокове и действат срещу киселинността в храносмилателния тракт.
Помагат при главоболие:
Проучванията показват, че лютите чушки могат да облекчат болката при мигрена и синусово главоболие. Известно е, че капсаицинът потиска ключов невропептид, субстанция Р, който е основният предавател на болка в мозъка.
Люти чушки при хрема, грип, настинка и гъбични инфекции:
Лютите чушки помагат за изграждането на по-силна имунна система, тъй като са пълни с антиоксиданти, както и с бета-каротин или провитамин А. Витамин А и витамин С са от ключово значение за поддържането на здрава система и ще изградят имунитета ви срещу инфекции и болести. Използват се също така и заради противогъбичните си свойства, като убиват хранителните патогени и лекуват редица възпалителни заболявания на червата, пишат от forlive.bg
Подобряват здравето на сърцето:
Консумацията на люти чушки или пикантни храни може да спомогне за доброто здраве на сърцето и да предотврати образуването на кръвни съсиреци. Лютите чушки могат да намалят вредното въздействие на лошия холестерол и да се борят с възпалението, което е известно като фактор за сърдечни проблеми.
Действат срещу възпалението:
Друга ценна характеристика на капсаицина е, че той потиска субстанция Р, която е невропептид, отговорен за възпалителните процеси. Поради това се смята, че капсаицинът може да бъде потенциално средство за лечение на редица сетивни нервни нарушения, като болки при артрит, диабетна невропатия и псориазис.
По публикацията работи: Велислава Велева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment