Силния вятър троши коли и събаря съоражения в столицата (ВИДЕО+СНИМКИ)

590
Снимка: Забелязано в София/ V.Georgieva

За последното денонощие екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на повече от 30 сигнала, свързани с динамичната метеорологична прогноза. Екипите на пожарната са отстранявали паднали дървета и на територията на областите Враца, Монтана, Кюстендил и Перник. 

 

Половината от тях са от територията на София, като основно съобщенията са за отстраняване на опасни предмети, паднали дървета и клони. Жители на столицата сигнализират за опасните последици от бурния вятър в социалната мрежа “Фейсбук“.

Според прогнозата на НИМХ метеорологичната обстановка на територията на страната ще остане динамична. Силните ветрове могат да са опасни за хората и да причинят значителни материални щети.

Снимка: Facebook/Забелязано в София/ N.Arsov

В група в социалната мрежа “Фейсбук“, граждани показват нагледно нанесените щети в близост до столичния квартал “Овча Купел“. На кадрите се виждат нанесените по автомобилите поражения.

Съвети за безопасно поведение при силен вятър:

  • Ако сте в къщи и възникне силен вятър или смерч – затворете плътно вратите и прозорците. Силният вятър засяга предимно покривните конструкции и горните етажи. В случай на необходимост, слезте в мазето на сградата и изключете тока, водата и газта.
  • Не оставайте на открито, защото има опасност от наранявания от падащи предмети.
  • Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.
  • Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.
  • Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските възможни места до отминаване на опасността.