Полярна мечка нападна и уби двама души край американския щат Аляска

99
Снимка: Pixabay

Полярна мечка е нападнала и убила двама души в отдалечено село в западна Аляска. Щатската полиция на Аляска каза, че е получила доклада за атаката във вторник в 14:30 ч. в Уелс, на западния край на полуостров Сюард. Мечката е била застреляна и убита от местен жител, докато е нападала двойката, казаха полицаи.

„Първоначалните доклади показват, че полярна мечка е влязла в общността и е преследвала множество жители“, пишат войниците. „Мечката нападна фатално възрастна жена и млад мъж.“ Имената на двамата убити не се съобщават. Полицаите казаха, че работят за уведомяване на членовете на семейството.

Полицаите и Държавният департамент по риба и дивеч планират да пътуват до Уелс, след като времето позволи това, се казва в съобщението. Уелс е малък, предимно инупиакски град с около 150 души, малко над 100 мили (161 километра) северозападно от Ном, пишат от Аpnews.com

Фаталните атаки на полярни мечки са рядкост в новата история на Аляска. През 1990 г. полярна мечка уби човек на север от Уелс в село Пойнт Лей. По-късно биолозите казаха, че животното показва признаци на глад. Учени от Аляска от Геоложкия институт на САЩ през 2019 г. установиха, че промените в местообитанията на морския лед са съвпаднали с доказателства, че използването на земята от полярните мечки се увеличава и че шансовете за среща с полярна мечка са се увеличили.

Превод и редакция: Велислава Велева