Василев за статията за България и Украйна в „Ди велт“: Най-горещите места в Ада са запазени за хора, които пазят неутралитет

102

Това коментира Асен Василев от „Продължаваме Промяната“ по повод излязлата статия във вестник „Ди велт“. Припомняме, че по-рано в европейски медии се появиха заглавия, че България била спасила Украйна още в началото на войната. В материалите пише, че сме подпомогнали украинската армия. Кирил Петков излезе с позиция по въпроса като заяви, че България е изнасяла дизел за Украйна, което е било от значение за украинската армия. Асен Василев пък от своя страна заяви, че „за щастие, България зае ясна страна срещу руския агресор“. 

България реално е изнасяла дизел за Украйна през частни компании, несвързано с правителството. Оказва се, че това е било от важно значение за украинската армия. Няма правителствена програма за това. Това е било от частни контрагенти към частни контрагенти. Важното е да се каже, че за пръв път България не се цитира като някакъв лош пример. Заглавието на тази статия в най-голямата медия в Германия и една от най-големите в света казва, че България е спасила Украйна в първите месеци на войната. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Европейски медии нападнаха страната ни с обвинения, свързани с Украйна

„Данте е казал, че най-горещите места в Ада са запазени за хора, които пазят неутралитет по време на морална криза. За щастие, България зае ясна страна срещу руския агресор. Застанахме срещу политиката на сфера на влияние и на това големите държави да се опитват да диктуват на малките какво да правят. Радвам се, че най-накрая има международно признание за България, защото България направи правилния избор“, коментира от своя страна Асен Василев по повод излезлия материал в немския вестник „Ди велт“, от който става ясно, че България все пак е оказала помощ на Украйна.