Проверяват бивш вътрешен министър за пране на пари

109

Софийска градска прокуратура (СГП) провежда проверка за евентуално извършено престъпление от народен представител, съобщиха за медия „Нова Вест“ от прокуратурата. Става въпрос за бивш министър на вътрешните работи, който сега е народен представител в парламента. Твърди се, че въпросният министър може да е бил съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари.

По повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание, Софийска градска прокуратура (СГП) предоставя следната информация.

На 17.01.2023 г. в СГП е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.