Вярно ли е, че отслабването зависи от времето ни на хранене?

49
Колаж: Нова Вест

В определено време не е толкова лесно да седнете на масата. Особено ако водите активен начин на живот и имате много неща за вършене. Въпреки това, за да поддържате тялото здраво, е важно да запомните времето на хранене. Научните изследвания все повече показват, че времето на хранене наистина влияе на отслабването.

 

Едно малко проучване на 20 души, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, установи следното. Хората, които са вечеряли в 21:00, в сравнение с тези, които са яли в 18:00, са имали по-висока кръвна захар и по-малко окисляване на мазнини на следващата сутрин. Друго проучване, публикувано в Nutrients, установи, че храненето по-късно вечер може да окаже влияние върху загубата на тегло. Това се дължи на факта, че през нощта способността на тялото да гори калории може да е по-лоша, отколкото през останалата част от деня, пишат от Rambler.ru

В допълнение, ново научно изследване показа, че храненето в края на деня наистина може да повлияе на хормоните на глада, метаболизма (метаболизма) и следователно загубата на излишни килограми. Резултатите от тази работа са публикувани в Cell Metabolism. Учени от Brigham and Women’s Hospital откриха как приема на храна влияе на глада, загубата на тегло и наддаването на тегло.

Когато човек яде по-късно, това увеличава чувството на глад и намалява количеството енергия, което използва в процеса на будност. Както посочва Medscape, храненето четири часа по-късно от обикновено променя апетита, скоростта на изгаряне на калории и натрупването на мазнини. Проучването също така показа, че късното хранене има ефект върху хормоните грелин и лептин. В резултат на това нивото на лептин, което реагира на чувството за ситост, намалява, а количеството на грелин, което кара човек да се чувства гладен, се увеличава.

По публикацията работи: Велислава Велева