Първи предвестници на пролетта забелязаха край наше село

423
Колаж: Нова Вест

Щъркели изненадаха посред зима жители на Източните Родопи. В кърджалийското село Петелово предвестниците на пролетта радват местните хора. Първият щъркел пристигнал още в края на миналата година, птиците са общо три.

В Петелово не знаят дали птиците са подранили, или изобщо не са си тръгвали. Като стегне времето в края на февруари, какво ще правим, питат се местните. Там помнят как преди години друг щъркел зимувал в селото, защото бил със счупено крило.

В Спасителния център за диви животни в Стара Загора имат и други сигнали от страната за появили се щъркели.

Зимата е мека, но при застудяване птиците вероятно ще се преместят малко по на юг, казват специалистите. А жителите на Петелово се шегуват, че тази година няма да бързат с мартениците.

“Щъркелите са разпространени почти навсякъде, освен в Антарктика, невероятно, нали? В България има два най-разпространени вида – бял щъркел и черен щъркел. Белият щъркел е огромна птица, поне гледано от птича гледна точка. Висок е един метър, а когато размаха крилата си цели два. Както всички от своя вид има дълги крака, шия и още по-дълъг прав и заострен клюн – това в комбинация с бялата перушина и черните крила му придават този така симпатичен и красив вид. Говорейки за крилата, те са много дълги и широки, което позволява на птицата уникалната възможност да се рее при полет.“/az-deteto.bg/