Най-богатите стават още по-богати: Придобили са две трети от цялото ново богатство на света за 2 години

77
Снимка: Pixabay

Стряскащи данни от нов доклад. Излиза, че 1% от хората на света, които са и най-богатите в световен мащаб, само за две години са се сдобили с 26 трлн. долара. Нека отбележим, че новото богатство на света, от 2020 г. насам, е в размер на 42 трлн. долара.

През последните две години най-богатият 1% от хората е натрупал близо две трети от цялото ново богатство, създадено в света, показва нов доклад на Oxfam, цитиран от CNBC.

От 2020 г. насам е създадено ново състояние в размер на 42 трлн. долара, като 26 трлн. долара, или 63% от него, се падат на 1% от свръхбогатите. На останалите 99% от световното население се полагат едва 16 трлн. долара ново богатство, разкрива още докладът.

Един милиардер е генерирал близо 1,7 млн. долара за всеки 1 долар ново световно богатство, спечелено от човек в долните 90%. Данните са публикувани със започването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Авторите на доклада предполагат, че темпът, с който се създава богатство, се е ускорил. Най-богатият 1% в света е натрупал около половината от цялото ново състояние през последните 10 години.

По публикацията работи: Пламена Сутева