Подправката карамфил се използва в рецептите на традиционната медицина за профилактика и дори лечение на определени заболявания. Карамфилът не само придава на храната пикантен вкус, но и също така съдържа разнообразие от полезни вещества – витамини А, Е, К и от група В.
Освен това той съдържа полезни минерали: калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк. В състава му влизат дори омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини. Благодарение на мощните си лечебни свойства, карамфилът може да бъде истинско спасение от много проблеми. Изсушената подправка предлага куп ползи за здравето:
Карамфилът обикновено е полезен за целия ни храносмилателен процес. Премахва възпалението в дебелото черво, лекува метеоризъм, заболявания на ректума, черния дроб. Тази подправка е в състояние да облекчи зъбобол, има благоприятен ефект върху венците, използва се при гингивит и пародонтит. При проблеми с устната кухина, зъбобол, възпаление на венците, стоматит, лош дъх – дъвчете пъпки карамфил. За стимулиране на храносмилането 15 минути преди хранене вземете и внимателно сдъвчете 1-2 пъпки карамфил с 1 чаена лъжичка мед. Карамфиловото масло е ефективно при лечение на гнойни пъпки и циреи. Трябва да се нанесе върху засегнатата област само с 1 капка. Ако имате проблеми с кожата или ставите, опитайте бани с етерично масло от карамфил.
По публикацията работи: Велислава Велева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment