Грипна ваканция започва за някои ученици утре

439

Както ви съобщихме вчера, от днес в сила в Стара Загора влиза грипна епидемия. От утре пък се въвежда и грипна ваканция, като се преустановяват учебните занятия в областта.

Грипна епидемия в още една област у нас – Стара Загора. Тя е обявена от днес, а от утре се спират учебните занятия. Най-много болни има сред децата до 14 години. Заради това са спрени и учебните занятия.

Д-р Таня Перчемлиева от РЗИ – Стара Загора, заяви пред Нова телевизия, че мерките са навременни. „Грип А циркулира в областта, имаме изолиран и парагрипен вирус 3, ковид и респираторно синцитиален вирус. Единствено при изследване на вируса може да се уточни каква е инфекцията. Грипът обаче протича много по-тежко от другите вирусни инфекции. Много висока температура, болки в крайниците, отпадналост, като впоследствие се появяват латералните явления. Ако не се започне лечение, може да се стигне до усложнение“, обясни тя.

По думите ѝ не бива да се провежда самолечение, а веднага заболелите следва да се обърнат към лекар. „Препоръчвам да не се назначават веднага антибиотици, а да се започне с антивирусен препарат. В тази грипна епидемия боледуват повече децата – до 14 г. Грипната епидемия е от днес, а спирането на учебните занятия е, за да има време да се уведомят учебните заведения“, посочи докторът.

По публикацията работи: Пламена Сутева