Вучич бесен на Русия: Спрете да набирате сърби да воюват за вас срещу Украйна

134
Кадър: Twitter/ @ladystrange1991

Според сръбския президент Александър Вучич, Русия трябва да спре да се опитва да набира сърби да воюват в руската наемническа групировка „Вагнер“ в Украйна. Той отправи критика към руски уебсайтове и групи в социалните мрежи, които публикуват обяви на сръбски език, в които частната армия „Вагнер“ призовава доброволци да се присъединят към нея.

Защо вие от „Вагнер“ призовавате когото и да било от Сърбия, щом знаете, че това е срещу нашите правила?“, попита Вучич късно в понеделник в предаване на белградската „Хепи ТВ“.

Сръбски доброволци участваха в битките на страната на проруските сили в Украйна през 2014 и 2015 г. Точният им брой е неизвестен, но според наблюдатели десетки сърби са се включили в боевете от 2014 г. насам. Сръбското законодателство забранява на сръбските граждани да участват в конфликти в чужбина и досега няколко души са получили присъди за това. Вучич отхвърли твърденията, че групата „Вагнер“ на Евгений Пригожин, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, има присъствие в Сърбия

Руската информационна агенция РИА Новости излъчи видеоматериал, в който се виждат двама маскирани мъже, за които твърди, че са сръбски доброволци на тренировъчен огневи полигон в контролираната от Русия част на украинската Запорожка област. Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич също предупреди сърбите да не се присъединяват към руските сили във войната срещу Украйна.