Ето какво ще се случи с тялото ви, ако дъвчете по едно зрънце карамфил всеки ден

98

Подправката карамфил се използва в рецептите на традиционната медицина за профилактика и дори лечение на определени заболявания. Карамфилът не само придава на храната пикантен вкус, но и също така съдържа разнообразие от полезни вещества – витамини А, Е, К и от група В.

Освен това той съдържа полезни минерали: калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк. В състава му влизат дори омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини. Благодарение на мощните си лечебни свойства, карамфилът може да бъде истинско спасение от много проблеми. Изсушената подправка предлага куп ползи за здравето:

  • бори се с бактериите; има противоглистно (антихелминтно) действие;
  • има противогъбични свойства; действа болкоуспокояващо;
  • има спазмолитично действие;
  • ускорява заздравяване на рани; облекчава метеоризъм;
  • има антиканцерогенен агент;Ароматният карамфил потиска размножаването на туберкулозен бацил. Използва се за профилактика на грип. Карамфилът стимулира производството на храносмилателни сокове. Дъвченето му е много полезно, ако имате гастрит с ниска киселинност, пише руското издание Лента.

Карамфилът обикновено е полезен за целия ни храносмилателен процес. Премахва възпалението в дебелото черво, лекува метеоризъм, заболявания на ректума, черния дроб. Тази подправка е в състояние да облекчи зъбобол, има благоприятен ефект върху венците, използва се при гингивит и пародонтит. При проблеми с устната кухина, зъбобол, възпаление на венците, стоматит, лош дъх – дъвчете пъпки карамфил. За стимулиране на храносмилането 15 минути преди хранене вземете и внимателно сдъвчете 1-2 пъпки карамфил с 1 чаена лъжичка мед. Карамфиловото масло е ефективно при лечение на гнойни пъпки и циреи. Трябва да се нанесе върху засегнатата област само с 1 капка. Ако имате проблеми с кожата или ставите, опитайте бани с етерично масло от карамфил.

По публикацията работи: Велислава Велева