Невероятно откритие в Египет (СНИМКИ)

76
Снимка: Pixabay

Министерството на туризма и по въпросите на паметниците на културата на Египет съобщи за открита древна гробница отпреди близо 3500 години. Гробницата била открита в южния египетски град Луксор. Гробницата датира от 18-а династия на фараоните Ехнатон и Тутанкамон.

Гробницата е разкрита от египетски и британски изследователи в Западните уади (долини) на Тиванския некропол на западния бряг на река Нил, обяви Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет.

Кой точно е вътре в гробницата обаче е мистерия засега, пише Daily Mail.

„Първите елементи, открити досега в гробницата, изглежда показват, че тя датира от 18-та династия“, каза Мостафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет.

18-та династия на Древен Египет (1550 г. пр. н. е. до 1292 г. пр. н. е.) е първата династия на Новото царство, период, когато Египет наистина се превръща в световна сила.

Известен също като династията на Тутмосидите, той включва някои от най-известните фараони на Египет, включително Тутанкамон, Хатшепсут и Ехнатон.

Пиърс Литерланд от университета в Кеймбридж, ръководител на британската изследователска мисия, каза, че гробницата може да е на кралска съпруга или принцеса от рода на Тутмосидите.

„Вероятно са принадлежали на някоя от кралските съпруги или принцеси по време на управлението на Тутмосид“, каза той пред The Times.

Той обаче изключи всякакви шансове в него да има останките на Нефертити, една от най-известните кралици от династията.

Известна с голямата си красота и сила, Нефертити се смята за мащеха на момчето-фараон, цар Тутанкамон.

Но местоположението на мястото за почивка на Нефертити предизвиква спекулации от десетилетия.

Превод и редакция: Пламена Сутева