Скандал между Швеция и Турция: Окачиха обесен манекен на Ердоган (ВИДЕО)

116

Поредният препъни камък  при отношенията между двете страни се оказа демонстрация, при която манекен, наподобяващ турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе окачен да виси с главата надолу пред общината в шведската столица. Турски официални представители определиха случая като „терористична пропаганда“ от страна на поддръжници на забранената Кюрдска работническа партия и други кюрдски войнстващи групи.

Въпреки очакванията, които породи новото шведско правителство за по-гъвкав подход по отношение на турските искания за борба с тероризма в замяна на вдигане на блокадата за присъединяването на Швеция към НАТО, изглежда кандидатурата на Стокхолм отново забуксува.

На видеозапис от проявата, публикуван в социалните медии от профил, свързан с групировката, се отправят също така заплахи към Ердоган и Турция, както се вижда от вградените субтитри, съобщи Анадолската агенция.

„Мишената не е само нашият президент, мишената е Турция“, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия ТРТ Хабер и добави, че Швеция е изправена пред избор, който трябва да направи. По думите на Чавушоглу „това терористично деяние“ е било извършено в центъра на Стокхолм и не може да има никакво извинение. Турция извика вчера шведския посланик, за да изрази недоволството си от случая. Посланикът е бил информиран, че Анкара категорично осъжда този „отвратителен акт“.

Осъждаме по най-категоричен начин този отвратителен и гнусен акт срещу нашия президент в Стокхолм, столицата на Швеция.  Предадохме нашата реакция и очаквания на шведските власти. Изискване на закона и на нашето споразумение е те да предприемат конкретни мерки“, написа в Туитър говорителят на Ердоган Ибрахим Калън. Много турски вестници днес съобщават за случая, окачествявайки като „мерзост“, „наглост“ и „терористичен акт“ демонстрацията пред общината в шведската столица. Проправителственият печат изтъква, че поддръжниците на ПКК са провесили манекена на Ердоган пред очите на шведската полиция, а властите „не са направили нищо друго освен да си затворят очите“.