Как зимата и студът влияят на обонянието на нашето куче?

87

Случвало ли ви се е по време на разходка да се загледате в домашния си любимец и да се запитате защо с такъв интерес души земята? Докато хората се ориентираме в света около себе си предимно чрез зрението, рецепторите за обоняние на домашните ни любимци са далеч по-силни. А тези аромати може би са по-лесни за проследяване, когато температурите навън са ниски.

Защо кучетата миришат земята:

Може би няма да ви изненадаме особено, но това е напълно естествено поведение. Миризмите са основният начин, по който кучетата изследват и получават информация за света около себе си. Повечето домашни любимци разполагат с най-малко 100 милиона рецептори за обоняние, а някои породи, като хрътките, например, имат дори до 300 милиона. За да си представите (поне донякъде) колко е това, то за сравнение, при човешките същества те са едва между 5 и 6 милиона, пишат от dogsandcats.bg

И въпреки че всички кучета миришат въздуха и земята, когато са на разходка навън, някои четириноги се справят по-добре с долавянето и проследяването на различните аромати. Първенци в това са Грейхаунд, Басет, Бигъл, Кунхаунд и Лабрадор ретривър.

Как студът влияе на аромата:

Когато едно куче усети миризма, то всъщност долавя нейните молекули във въздуха. Плътността и местоположението на тези частици може да варира в зависимост от редица фактори, включително температурата на въздуха. Както вероятно знаете, при топло време молекулите са склонни да бъдат по-разпръснати и да се намират по-високо над земята. Когато температурите паднат обаче, студеният въздух пада по-близо до земята. Молекулите – носители на ароматите, също се озовават по-близо до земната повърхност и обикновено са по-близо една до друга. Така че и за кучетата става по-лесно да следят ароматите, когато навън е по-хладно.

Температурата на въздуха не е единственият фактор, който влияе върху това как кучетата разпознават миризми. Ветровит условия разсейват ароматните молекули, което може да затрудни питомеца ви да ги проследи обратно то техния източник.

Все пак има и някои изключения. Обилен сняг или дъжд могат да попречат на миризмата да се разпръсне във въздуха, където вашето куче да я последва. А при условия на екстремен студ, когато водата навън замръзне, всякакви аромати също биват потискани. 

По публикацията работи: Велислава Велева