Ето кога употребата на спрей за нос става опасна

228

Замисляли ли сте се по какъв начин точно се осъществява процесът на „отпушване на носа“ при прилагането на спрей за нос? Както мнозина от вас може би знаят, носните кухини са силно кръвоснабдени, като именно на тях въздействат и спрейовете. Оказва се обаче, че злоупотребата със спрей за отпушване на носа е опасна тенденция. А пък границата между навика и зависимостта се счита за доста размита.

По думите на Томас Дайтмер от Германското дружество на лекарите по уши, нос и гърло, благодарение на спрея кръвоносните съдове се свиват и циркулацията на въздух през ноздрите се улеснява“. Той посочва и това, че обичайните спрейове съдържат вещества, сходни с адреналина, но те не въздействат на психиката и не водят до пристрастяване.

Водят обаче до привикване. Лигавицата на носа свиква с всекидневната си доза, която създава на човека и приятно усещане. Така може да влезем в порочен кръг: колкото по-често използваме спрея, толкова по-бързо идва нуждата от нова доза, пише actualno.com.

И в един момент се стига до хронична хрема с вечно суха носна лигавица, чието овлажняване се поддържа много трудно.

Навик или пристрастяване?

Доста хора имат нужда от спрей по три и повече пъти на ден, което не ги тревожи особено, защото компонентите му не влизат в списъка на наркотичните вещества, въпреки това обаче злоупотребата със спрей за отпушване на носа е опасна тенденция. А границата между навика и зависимостта е доста размита.

„Спрейовете имат приятен ефект, прочистват главата и можем да се пристрастим към тях“, казва Хайно Щьовер от Института за изследване на зависимостите във Франкфурт.

Щьовер знае за какво говори, защото на младини е бил пристрастен към спрейовете против запушен нос. Цели две години имал нужда от по 3-4 дози дневно. „Лигавицата на носа ми стана много суха и не може да се оправи и до днес“, признава той.

Когато започнал да злоупотребява с тези препарати, опасността още не била широко известна. Днес се знае, че при употреба за по-дълго време от две седмици спрейовете предизвикват нежелани ефекти.

Щьовер пояснява, че злоупотребата със спрей против хрема не се смята за пристрастяване, но въпреки това е на границата. „Тези медикаменти нямат психотропно въздействие като кокаина, канабиса или алкохола, но при злоупотреба постепенно губят ефекта си. Така някои хора имат нужда вече не от три, а от осем дози на ден.“

Човек трябва да си помогне сам

Пресъхването на лигавицата в носа, до което води пристрастяването към спрейове, вреди най-вече с това, че лигавицата има нужда от влага, за да отхвърля бактериите. Изтъняването и прекаленото изсушаване на лигавицата могат да предизвикат образуването на пълни с бактерии наслоявания в носа, които понякога дори започват да излъчват неприятна миризма.

Щьовер обяснява, че за много хора спрейовете срещу запушен нос са се превърнали във важен фактор за качеството на живот – тези хора се чувстват зле, когато нямат спрей под ръка.

Но как да се преборим с евентуалното привикване? Един от начините е съзнателно да намаляваме дозата. Не е лошо и да си водим дневник: кога сме започнали, дали сме имали хрема, по колко пъти на ден сме ползвали медикамента и дали не пръскаме просто по инерция. Лечение няма, терапия не съществува, човек трябва някак да си помогне сам, обяснява специалистът.

Всичко е въпрос на доза

Относително най-доброто средство са прочистванията на носа с разтвор на морска сол. Независимо от това обаче всеки, който има проблем с хронично запушения нос, трябва да се посъветва с лекар. Защото е възможно причината да е по-сериозна: „Може да има полипи по лигавицата, които подлежат на операция. Но може да е и някакво алергично заболяване, което се нуждае от алергологичен анализ и специална терапия“, казва Томас Дайтмер.

При някои от хората с хронично запушен нос причината обаче е съвсем друга: счупване или изкривяване на вътрешната стена в носа. Този дефект може да се коригира по оперативен път. А най-лошата възможна диагноза, разбира се, е тумор, но той се среща изключително рядко, обяснява Дайтмер.

Спор няма, че запушеният нос е неприятна работа. На човек му съхне устата, нощем хърка, а и не може да спи добре. Ала злоупотребата със спрейове също не е решение. Та нека да си припомним по този повод какво е казал великият Парацелз още преди 500 години: „Всичко е отрова, всичко е лекарство – и едното, и другото се определят от дозата“.

По публикацията работи: Пламена Сутева