ЦИК съобщи за скандално разминаване между контролни разписки и машинен протокол

206

По думите на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева става въпрос за разминавания в общо 13 секции в цялата страна. В момента се извършват действия по това да се разбере дали става въпрос за машинна или човешка грешка.

Разминаването между машинния протокол и данните от контролното преброяване на разписките е в 13 секции. Изискахме оригиналните разписки и оригиналните списъци. Имаше разминавания и между броя гласували по списък и броя разписки. ЦИК извърши две проверки по случая. Има разминавания за 7 от машините. При 3 или 4 няма записани в машинния протокол гласове, а има разпечатани разписки. Това каза в ефира на Nova News Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

„Изпратили сме им изискванията, на които трябва да отговаря хартията за машините. Имахме среща, доставиха ни един вид такава хартия, направихме проби с машините, те работят с нея. Предстои да ни бъдат предложени варианти за защити, до 2-3 седмици ще ни бъде предоставена хартия с три вида защита“, разкри тя.

„Опитваме се да разберем дали грешката е човешка или машинна. Имаме повече разпечатани разписки, отколкото са в машинния протокол. Част от разписките са два пъти по-дълги, а половината са бели. Има и 3 машини, при които разписките са по-малко от записаните в машинния протокол гласове. Трябва да бъде отворен дневникът на машината, за да се види какво пише там“, заяви Матева. И допълни, че е поискан експерт от ДАНС, БАН, ИО и МЕУ.

По публикацията работи: Пламена Сутева