Путин: Негативните прогнози, свързани с Русия не се сбъднаха

231

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството да уреди въпросите, свързани с договореното от западните държави ограничаване на цените на руския петролен износ, така че да не предизвиква проблеми в бюджета.

По време на видеоконференция в Москва, Путин заяви, че допълнителните приходи на бюджета пред изминалата година, които не се свързват с продажбата на енергийни ресурси възлизат на 200 млрд. рубли.

Въпреки това, тъй като енергийният сектор е ключов за руската икономика, държавният глава попита вицепремиера Александър Новак дали местните петролни и газови компании се справят с проблема, „създаден с помощта на политически механизми и инструменти“. Новак отговори, че най-големите рискове са отстъпката от цената на руския нефт, ембаргото върху петролните продукти и таванът на цените, като обеща да „реагира“ и да „предприеме необходимите мерки“ за изграждане на нови логистични и транспортни маршрути до нови пазари.

Путин възложи няколко задачи на правителството, сред които разширяване на външноикономическите отношения и изграждане на нови логистични коридори, повишаване на технологичните възможности на руската икономика и укрепване на финансовия суверенитет.

 

По публикацията работи: Велислава Велева