Политика

Много депутати се изказаха на протеста пред НС: Някои бяха жестоко освиркани (ВИДЕО)

Днес се състоя протест на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“. Протестът е под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната“. Стартът на протеста бе поставен в 11:30 часа днес.

Протест под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната“ организират Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

Протестът е пред Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Протестът е по повод поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите настояват Народното събрание да задължи МС да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент, отбелязват от КСНБ. Синдикатите искат парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото през 2020 г. решение.

Още преди протестиращите да стигнат до столицата, народните представители в НС намериха решение и единодушно поискаха корекция в Плана с цел запазване на въглищните централи. Поне до 2038-ма година.

На протеста се събраха депутати от различни политически партии.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че проектът на решение задължава МС, в срок до 31 март, „да предоговори Плана и от страница 113, онези 3 дни, които закриват българската енергетика в част „Въглища“, да бъдат изтрити и да се осигури бъдеще на въглищните централи в България поне до 2038 година“.

Искра Михайлова от „Възраждане“ заяви, че имаме историческо събитие в НС. По нейни думи вчера до късно вечерта политически организации, изключително различни една от друга, са успели да се обединят около общ текст, което е коствало компромис от страна на „Възраждане“ и ГЕРБ.

Драгомир Стойнев от БСП също каза, че днес е взето едно важно решение за българската енергетика.

„Нека да кажем нещо много важно. Още 2020 година отново имаше консенсус в парламента и благодарение на БСП гласувахме решение, което задължава българското правителство да подпомага мините и ТЕЦ-овете. Благодарение на него вие можете да работите спокойно и да гарантирате своите доходи“, посочи той.

Рамадан Аталай от ДПС също се изказа. „Аз съм единственият народен представител, който е работил в рудник. Това, което се случи в НС е едно обединение между всички политически сили с цел да запазим въглищните централи и мините. Последната цел е да направим така, че да се осигурят средства, за да можем да направим, така че да имате инвестиции, иновации и усъвършенстване на всичко онова, в което в момента всички вие се трудите“, заяви Аталай.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков също се появи на жълтите павета, а щом го видяха, протестиращите започнаха да го освиркват, като демонстрантите подариха фенер на Петков.

„Най-важното за постигането на държавните приоритети, е това да бъдем заедно. Ако се разделим и се разцепим, ако не сме заедно, няма как да постигнем тези цели, които всички ние се надяваме да постигнем. Следващата стъпка, която е много важна, е да се обединим на регионално ниво. И с Гърция, и с Румъния. И заедно трите страни да отидем в Брюксел и да кажем „заради войната ние трябва да имаме регионална обща политика. Защото днес, за да се постигне успех, не може само да се приеме в тази зала това решение. То трябва наистина да бъде прокарано в Брюксел, а това може да стане само ако се явим заедно с нашите съседи. Ако успеем да направим това, тогава ще имаме истински аргумент да запазим нашите централи, и то по начин, по който ПП сме се борили през цялото време. Ако не решим да имаме общо действие, България яма да прогресира напред. Ето защо думите за обединението трябва да ни водят. Благодаря Ви!“, каза Кирил Петков.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ също се изказа. По негови думи днес всички в парламента са се обединили около това българската енергетика да бъде съхранена. „За нас независимостта на българската енергетика е изключително важна. Затова единодушно подкрепихме общото решение на депутатите“, каза Мирчев.

Според „Български Възход“ днес сме станали свидетели на безпрецедентно политическо обединение, даващо шанс енергетиката да бъде спасена.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Пламена Сутева

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 седмица
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 3 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 3 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 3 седмици