Патладжанът, доматите и картофите могат да са помощници в борбата с рака

63
Колаж: Нова Вест

Полски изследователи установиха, че гликоалкалоидите, които се намират в картофите, патладжана и доматите могат да предотвратяват възпроизводството на ракови клетки. Тези органични съединения винаги са били смятани за токсични, но според експерти правилната доза може да превърне отровата в лекарство.

Според СЗО всяка година в света се диагностицират около 20 милиона нови случая на рак и около десет милиона души умират от него. Въпреки мощното развитие на медицината през последните десетилетия, все още няма ефективни методи за лечение. Учените се опитват да създадат лекарства, които са смъртоносни за раковите клетки и безопасни за здравите. По-специално, те изучават биоактивните вещества, съдържащи се в лечебните растения, които се използват от векове за различни заболявания.

Много съединения с растителен произход имат противоракови свойства. Наскоро изследователи от Китайската академия на науките и Университета по традиционна китайска медицина във Фудзиен експериментално откриха, че екстрактът от плодове на черно куче грозде, растение, широко използвано в ориенталската медицина, спира растежа на злокачествени тумори при лабораторни мишки. Полски учени, ръководени от Магдалена Винкел от университета Адам Мицкевич, анализираха в лабораторията, както и с помощта на компютърни симулации, как биологично активните съединения от групата на гликоалкалоидите взаимодействат с раковите клетки. Изследователите стигат до заключението, че пет гликоалкалоида, открити в суровите екстракти от плодовете на черно куче грозде имат антитуморен потенциал. Това са: соланин, чаконин, солазонин, соламаргин и томатин, пишат от Риа Новости.

От петте изследвани съединения най-ефективен е соланинът, който се намира в плодовете, върховете и кората на картофите. В зрелите и здрави кълнове това вещество е малко, но в дълго съхраняваните, зелени и покълнали коренчета количеството му рязко нараства. И особено много – в самите кълнове. Ето защо е опасно да се хранят животни с развалени и покълнали картофи – това може да доведе до тежко отравяне.

Разбира се, има още много да се извърви, преди да има лек за рак, направен от картофи и домати. За изследване полските учени са използвали сурови екстракти от плодове на черно куче грозде. Те предполагат, че предварителната високотемпературна обработка на екстрактите и изолирането на активни вещества от тях с помощта на нанотехнологии ще позволи създаването на индустриални прототипи на противоракови лекарства. След това ще е необходимо провеждането на пълномащабни изследвания – първо върху клетъчни култури, след това върху животни. И едва след това пристъпете към клинични изпитвания при хора.

По публикацията работи: Велислава Велева