Идва ли истинската зима: Подробна прогноза за времето

109

В неделя ще се задържи предимно слънчево. Сутринта на места, главно по поречието на Дунав и в югоизточните райони, ще бъде с ниска облачност или мъгла. Ще бъде почти тихо или със слаб вятър, с южна компонента. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, максималните – предимно между 7° и 12°.

В понеделник преди обяд на повече места в западната част на Дунавската равнина и на Горнотракийската низина ще има мъгла или ниска облачност. В Източна България ще духа до умерен юг-югоизточен вятър. По-късно през деня от запад ще започне увеличение на облачността, а през нощта срещу вторник в западните райони ще завали дъжд. Във вторник и сряда ще бъде облачно. В много райони ще има валежи от дъжд, с висока вероятност за значителни количества.

Още във вторник в западната половина от страната вятърът ще се смени със северозападен, в сряда в източните райони – север-североизточен; ще бъде умерен до силен и ще нахлува студен въздух. Със застудяването във високите котловинни полета в Западна България, в Предбалкана и североизточните райони дъждът ще преминава в сняг. В южните райони на Рило-Родопската област във вторник са възможни и гръмотевици.

През нощта срещу четвъртък валежите ще спрат, вятърът ще отслабва. В четвъртък облачността временно ще се разкъса и ще намалее. Вятърът навсякъде ще отслабне, до вечерта в отделни райони и ще стихне. Ще се понижат минималните температури, дневните слабо ще се повишат. В петък отново облачността ще бъде значителна, вероятността за валежи е сравнително малка. Температурите ще са без особена промяна.