Учени алармират: Между половината и две трети от ледниците ще изчезнат до края на века

44

Това твърдят учени, провели научно изследване по темата. Виновни за масовото разтапяне на ледовете са промените в климата в световен мащаб. Учените са на мнение, че ограничаването на глобалното затопляне може да спаси останалата част от ледниците.

Между половината и две трети от ледниците на планетата ще изчезнат до края на настоящия век, съобщиха Франс прес и АП, позовавайки се на научно изследване. Причината са климатичните промени.

Ограничаването на глобалното затопляне все пак може да спаси другата половина. Изследването, публикувано в научното издание „Сайънс“, дава прогноза за бъдещето на 215 000 ледника в целия свят.

Авторите обръщат внимание на важността да се ограничат емисиите на вредни газове, които са причина за повишението на температурите.

Топенето на ледниците ще предизвика повишаване на океанското ниво и ограничаване на водните ресурси.

Мисля, че има малка надежда в нашето изследване, можем да променим поведението си, каза пред Франс прес Реджин Хок, съавтор на изследването. Нейната работа е съсредоточена върху ефекта, който би предизвикало затоплянето на планетата съответно с 1,5, 2, 3 и 4 градуса по Целзий. Целта е да се вземат правилните политически решения.

Ако глобалното затопляне бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий, което е най-амбициозната цел в Парижкото споразумение за климата, 49 процента от ледниците по света ще изчезнат до 2100 г. Тази загуба би представлявала около 26 процента от общата маса лед. Малките ледници ще изчезнат първи. Нивото на морската вода ще се вдигне с около 9 см.

По публикацията работи: Пламена Сутева