След часове, прекарани в спорове: Приеха ли депутатите доклада за „Gemcorp“?

41

Докладът на Временната комисия за подписване и прекратяване на меморандума за 1 млрд. долара с „Gemcorp“, бе приет с общо 129 гласа „за“.  Против доклада бяха само от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. ГЕРБ отправиха обвинение към „Продължаваме промяната“, свързано с корупционна сделка. ПП отвърнаха, че това е грешна интерпретация.

Нови спорове в пленарната зала предизвика докладът на Временната комисия за подписване и прекратяване на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation Джемкорп от кабинета „Петков“.

След почти 4-часови спорове в пленарна зала депутатите приеха със 129 гласа „за“ Доклада за дейността на комисията. Подкрепиха го всички присъстващи депутати от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход” и „Възраждане”. Само от ПП и ДБ бяха против. От ПП двама депутати се въздържаха, а от ДБ – шестима.

От документа става ясно, че при подписването на меморандума са извършени редица нарушения: не са защитени интересите на страната, документът не е съгласуван с нито едно ведомство, а веднага след подписването от Gemcorp са поискали секретна информация от „Булгаргаз”.

От ГЕРБ обвиниха „Продължаваме Промяната” в корупционна сделка и нарушаване на националните интереси в енергийния сектор.

По думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, обвиненията са плод на грешни интерпретации, заблуждаващи българските граждани.