Математик обясни защо у нас има 6,5 млн. български граждани, а в списъците има 6,6 млн. избиратели

161

Според математика проф. д-р Михаил Константинов „мъртвите души“ в списъците не са много голяма бройка. Той посочи това, че общо по света има 8,2 млн. български граждани и по тази причина в списъците има 6,6 млн. души. По негови думи избирателната активност е спаднала с въвеждането на машинното гласуване.

Всички български граждани са 8,2 млн. души. В страната са 6,5 млн., в чужбина – 1,7 млн. Избирателите са общо 6,6 млн. У нас са 5,2 млн., а зад граница 1,4 млн. Хората се чудят как може в списъците да има 6,6 млн., а в България 6,5? Ами защото част от избирателите са в чужбина. Това каза в ефира на Нова математикът проф. д-р Михаил Константинов.

По думите му „мъртвите души“ в списъците не са много.

„Не може да се изчисли с точност. В списъците би трябвало да излязат и хора на по 120 години, които още нямат смъртен акт и няма и да имат най-вероятно. Ако човек умре в чужбина, данните се регистрират у нас, само ако близките ги занесат в посолство. Основната гаранция за честност на изборите е равномерното партийно представителство на членовете на СИК. Единственият начин за изчистване на списъците е френският метод на активна регистрация. У нас ЦИК може да отвори портал за това“, заяви той.

И допълни, че след въвеждането на машинния вот рязко е спаднала избирателната активност.

„600 000 по-малко избиратели има на всички избори, на които гласуваме предимно с машини. „Мъртвите души“ не се отразяват на резултатите, защото са твърде малко“, смята Константинов.

По публикацията работи: Пламена Сутева