Главният секретар на МВР: Във всяка система има гнили ябълки

48
Кадър: Youtube/Здравей България

Това коментира главният секретар на МВР Петър Тодоров, давайки коментар по някои от най-скандалните случаи в МВР от последните седмици. Той посочи това, че МВР търси и показва служителите си, извършили престъпления.

„Във всяка система има гнили ябълки. Но МВР ги търси и показва”. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров пред Нова телевизия. Той коментира едни от най-нашумелите и скандални случаи от последните месеци.

По случая с полицая, задържан край Пловдив, докато шофира бус, пълен с нелегални мигранти, Тодоров каза, че той не е спрян случайно.

Служителят работи в системата от 3 години, а оправданието за действията му било, че има кредит.

„Много хора имат кредити. Това не е оправдание за престъпление”, коментира Тодоров. „За съжаление критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на критериите”, каза Тодоров.

Той потвърди, че по случая има още двама задържани.

Тодоров каза повече и за случая с полицая, който е обвинен, че е предизвикал 2 катастрофи в рамките на минути, след което се е укрил за няколко дни.

„Той обясни, че има проблеми от семейно-битов характер, което го е изкарало от равновесие. И спрямо него се води дисциплинарно производство и е отстранен от длъжност”, каза Тодоров.

„Категорично служители, които извършват престъпления, нямат място в редовете на МВР. Ние имаме твърда воля за това. От лятото насам са уволнени близо 30 служители за дисциплинарни нарушения или престъпления”, каза Тодоров.

По публикацията работи: Пламена Сутева