Василев и Станков се попиляха в кулоарите на НС: Имаше караница и размахване на пръсти (ВИДЕО)

130
Колаж: "Нова Вест"

Разрази се скандал в кулоарите на парламента. Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев и депутатът от ГЕРБ Жечо Станков влязоха в пряка словесна схватка пред журналисти.

Припомняме, че по-рано ръководството на ГЕРБ и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дадоха извънреден брифинг за състоянието на енергетиката в България.

На брифинга ГЕРБ отправиха обвинение към „Продължаваме Промяната“, че са нанесли непоправими щети на страната.

„Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви тогава Бойко Борисов.

След това в кулоарите на парламента се разрази истинска словесна война между Асен Василев и Жечо Станков.

Асен Василев не закъсня със свой коментар по темата:

„В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет. Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности. Ние казахме, че по-скоро няма да има план, отколкото да допуснем България да замества въглищни с газови мощности с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на енергия. След месец затворени преговори постигнахме възможния компромис – 40% намаляване на емисиите без затваряне на въглищните мощности“, заяви той.

Станков заяви, че Василев е бил повече министър на енергетиката отколкото на финансите. Двамата влязоха в парламентарна схватка кой е поел ангажимент за затварянето на въглищните ни централи.

„От 2022 трябва да намаляваме с 10% капацитета на тези централи. 250 дни е работил ТЕЦ 2 на пълна мощност, тази година трябва да работи само 50 дни“, сметна Станков. От три централи в Маришкия басейн ще бъдат затворени 2024 г., продължи той.

Асен Василев от своя страна започна да дърпа документа, на който Станков се позоваваше. Ето, в анекса на Плана го пише, не дърпайте документа, ядоса се депутатът на ГЕРБ. А Василев обясни, че просто искал да го види.