Байдън смята да направи нещо за първи път

78

Американският президент Джо Байдън възнамерява за първи път да посети границата между САЩ и Мексико. В момента там се наблюдава голям ръст на броя на мигрантите. Миграцията се планира да бъдеедна от основните теми на срещата между Джо Байдън, Джъстин Трюдо и Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви снощи, че възнамерява да посети американско-мексиканската граница, предаде Асошиейтед прес.

Това ще бъде първото му посещение, откакто той встъпи в длъжност. То е свързано с предстоящата негова среща с лидерите на Мексико и Канада в Мексико следващата седмица.

„Това е моето намерение, сега уточняваме подробностите“, заяви Байдън пред репортери в Кентъки.

На тази граница се наблюдава огромно увеличение на броя на мигрантите, въпреки че в САЩ остава в сила закон за общественото здраве, който позволява на американските власти да връщат множество от хората, които търсят убежище в САЩ, посочва АП.

Лидерите на републиканците критикуват президента за неговите политики, които според тях са неефективни по отношение на сигурността на границата и питат защо той все още не е направил пътуване дотам, пише БТА.

Миграцията ще бъде сред основните теми на разговорите на срещата на върха в понеделник и вторник, когато Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо ще бъдат приети от президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Байдън също така каза, че ще говори за ситуацията на американско-мексиканската граница в свое изказване днес, като добави, че иска да види „мир и сигурност“ там.

По публикацията работи: Пламена Сутева