Сериозна грипна вълна чука на вратата на Румъния

68

От три седмици отвъд Дунава се наблюдава тревожен ръст на респираторните инфекции. За последните седем дни са потвърдени 2700 случая на грип в Румъния. Спешните кабинети на болниците са все по-пълни с пациенти, а 10 процента от пристигащите там са хоспитализирани.

Румъния е на крачка от грипна епидемия, съобщава телевизия Диджи24. Високите температури в страната от последните дни благоприятстват активността на вирусите, отбелязват от медията в северната ни съседка.

„В нашата болница детското отделение е пълно, наблюдава се увеличение на респираторните инфекции, грипния вирус и броя на възрастните с грип в тежки форми, както и броя на тези с COVID-19“, информира Симин Флореску, директор на Клиничната болница за инфекциозни и тропически болести „Виктор Бабеш“. Той съобщава, че COVID-19 отделението е пълно, а броят на заболелите от грип усложнява допълнително обстановката.

През последната седмица има над 140 хиляди респираторни инфекции, най-много за последните 7 сезона. „Когато имаме резки промени в температурата, тялото се адаптира много по-трудно и това очевидно е фактор за грип и повече усложнения при боледуването му“, обяснява Адриан Маринеску, директор на Института за инфекциозни болести „Матей Балш“ в Букурещ.

Не само болниците са пълни с пациенти с респираторни инфекции. Кабинетите на личните лекари също са препълнени. Медиците съветват хората да се ваксинират срещу грип, но ваксини в момента се намират трудно.

„Не успях да се ваксинирам, тъй като съм бременна, но искам противогрипна ваксина за другите членове на семейството. Не можах да намеря при личния лекар, дано в аптеката да има“, споделя пациентката Михаела, цитирана от Диджи24.

До момента в Румъния са имунизирани 1,4 милиона души от рискови категории.

По публикацията работи: Силвана Димитрова