Най-малко 15 убити, след двоен атентат и взривени коли в Сомалия

63

Организацията „Аш-Шабаб“ е свързана с „Ал Кайда“ и води въстание срещу сомалийското правителство от 2007 г. насам. Миналата година тя беше изтласкана от Хираан от правителствените сили и съюзническите кланови милиции, известни като „макависли“, но продължава да извършва нападения.

Две коли бомби, взривени от бойци на „Аш-Шабаб“, убиха най-малко 15 души и изравниха със земята няколко къщи в централната част на Сомалия, област Хиран, предаде Ройтерс.

Комисарят на окръг Махас Мумин заяви пред държавното радио, че едната бомба е била насочена към неговата къща, а другата е ударила дома на федерален депутат.

Медийната служба на „Аш-Шабаб“ пое отговорност в изявление, в което се казва, че е атакувала „вероотстъпнически милиции и войници“.

Бунтовниците са подложени на натиск от август, когато президентът Хасан Шейх Мохамуд започна военна офанзива малко след встъпването си в длъжност.

Въпреки офанзивата „Аш-Шабаб“ извършва чести нападения през последните месеци, включително няколко в столицата Могадишу срещу правителствени обекти и хотели.

По публикацията работи: Силвана Димитрова